Barbecueen

Het hele jaar door

 

 

Home

 

Intro

 

 

Vlees Recepten

 

Kip Gerechten

 

Overige gerechten

 

Bijgerechten

 

Nagerechten

 

Tips en trucs

 

Hulpmiddelen

 

Contact

 

links

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met of zonder paraplu de BBQ aansteken?

 

 

 

 

 

Pork belly Burnt Ends
25-05-2019

 

 

In de USA ontstaan door eind stukjes van de brisket te laten garen.

Dit is opgepakt door een aantal pitmasters met buikspek.

Tja. Zo'n lap buikspek. is dat niet te vet om weg te werken? Nou echt niet. Doen!

 

2,5 Kg buikspek zonder vel en bot.

Beetje veel voor 4 personen.

Goed excuus:... het zal toch wel iets krimpen op de grill?

 

In stukken snijden van ongeveer 3x3 cm. Luistert niet zo nauw hoor.

 

 

 

De kruiden:

 

6 eetlepes van je favoriete Rub

3 eetlepels bruine suiker

2 eetlepels mosterd

1 eetlepel zout (mits dat al niet in je rub zit)

6 eetlepels ketjap

Een flinke scheut vlees marinade.

 

Voor de kenner: Colorozo zout. ( 15 gram per KG vlees) We houden het maar 2 dagen in de koelkast dus dit keer een kleine hoeveelheid.

 

Goed roeren

 

 

 

Goed mengen

 

 

Alles in een Ziplock. Zoveel mogelijk lucht eruit en de ijskast in voor 2 dagen.(mag ook korter)

 

Probeer de zak zoveel mogelijk te draaien zodat de natte kruidenmengsel overal tussen komt.

 

 

De tijden:

 

2 Uur in je ketel

1 Uur afgedekt

Half uur carameliseren.

 

Omdat ik niet veel tijd had heb ik de BBQ wat hoger gezet als normaal.

120 graden schijnt de juiste temperatuur te zijn. Bij mij schoot hij nog wel eens naar 130 / 140.

 

 

 

Verdeel de stukjes vlees over de koude zone.

Het mag niet direct!

Zorg dat er ruimte zit tussen elk stukje vlees.

 

Mijn halve 57cm weber was ermee bedekt.

 

Af en toe een beetje rookhout erbij.

 

 

Na 2 uur konden de stukjes eruit. Doe ze in een ovenvaste schaal (of aluminium weggooi bak)

 

Dit was de helft van de hoeveelheid geworden (zie je wel dat het krimpt)

 

Verdeel wat stujes echte boter erover.

Daarna wat barnecue saus lichtjes eroverheen.

Als laatste doe je er wat honing overeen.

 

Sluit het af met alluminium folie.

 

Daarna terug op de BBQ voor 1 uur.

 

De temperatuur kan je op 140 graden zetten.

En wederom indirekt. Niet boven de kooltjes.

 

Na 1 uur kan het aluminium folie er weer af.

Laat de stukjes vlees dan nog even carameliseren op 180 graden.

 

Veel pitmasters doen er nog wat suiker of saus overtheen maar geloof me dat is veels te machtig.

 

Hou dit in de gaten. het kan makkelijk verbranden.

 

Het eind resultaat.

 

Dit is echt lekker. Door al die kruiden en zoete sauzen krijg je het idee van spare ribs.

Maar het vlees is echt goed. Het vet is gelukkig flink geslonken en het vlees is draadjes achtig gegaard.

 

Maar pas op. het is zo'n calorie bom dat je je wel moet inhouden. Niet teveel eten!

En dat is moeilijk....