Barbecueen

Het hele jaar door

 

Home

 

 

Vlees Recepten

 

Kip Gerechten

 

Overige gerechten

 

Bijgerechten

 

Nagerechten

 

Tips en trucs

 

Hulpmiddelen

 

Contact

 

Links

 

11-06-2011

 

1 Bacon 1

 

Vaak doen...dan gaat het steeds beter.

Klopt met dit stukje vlees. Perfect gelukt.

 

1 Kg Buikspek

25 Gram zeezout

15 Gram colorozozout.

 

Goed insmeren, in een ziplockzak doen en de ijskast in.

 

Waarom colorozo zout.

 

In colorozozout zit 0,6% nitriet.

Dit zorgt voor de mooie kleur in de bacon en voorkomt de groei van bacterieen in het vlees.

 

Nitriet kan bij grote hoeveelheden schadelijk zijn. Let dus goed op de verhoudingen.

 

Nitriet is ook te vinden in veel groenten bv spinazie.

 

Een week lang zal deze zak in je ijskast liggen.

Het zout ontrekt vocht uit het spek. Dit moet je dagelijks wegspoelen. Draai het spek ook elke dag om.

 

Halverwege de week het spek nog een keer inzouten met zeezout.

 

Na een week het spek uit de ziplock halen.

Laat 'm even staan.

 

Je ketel aansteken en probeer 'm op 120 graden te krijgen.

 

temperatuur meter in het vlees en de deksel kan dicht.

 

De interne temperatuur van het spek moet uitkomen op 65 graden C.

Dan kan hij eraf.

 

Als je 'm dan je keuken indraagt ruik je een heerlijke lucht waarvan het water in je mond loopt!

 

Laat 'm een uurtje liggen.

 

 

 

 

je kan na een uur het vel(huid) eraf halen. We noemen dat de zwoerd.

 

Met een scherp mes (of machine) kan je plakjes snijden.

 

Het lukt mij niet met een mes om hele dunnen plakjes te maken maar het resultaat is heerlijk.

 

Ik heb een aantal zakjes gevuld en in de vriezer gedaan.