Barbecueen

Het hele jaar door

 

Home

 

 

Vlees Recepten

 

Kip Gerechten

 

Overige gerechten

 

Bijgerechten

 

Nagerechten

 

Tips en trucs

 

Hulpmiddelen

 

Contact

 

Links

 

 

  Bavette, Beef Flap Meat 12-02-2012

 

Een jaar of 6 geleden zat ik in de duinen bij oostvoorne in een knus restaurantje en zag een stuk vlees op de kaart staan wat ik niet kende.

Ik bestelde het en na opdienen heb ik de baas erbij geroepen.

Wat is dit een werelds stuk vlees? Heerlijk en een heel aparte smaak. Hij vertelde dat dit door de slagers weggesneden werd en niet op de nederlandse markt kwam. Hij zal best de naam genoemd hebben maar ben het helaas vergeten. Afgelopen weekend kwam het weer naar boven!

Ik zag op het BBQ forum iemand een stukje vlees klaarmaken wat er erg lekker uit zag. "Bavette" werd het genoemd.

Je raad het al. Gentleman: "we've got him!"

 

Flap Meat , Bavette of op z'n onsmakelijkst : Bauchlappen

 

Bij de Makro. iets meer als een kilo.

 

 

Toen ik de zak open maakte bleek het een lang plat stuk te zijn.

 

Kleine inkepingen gemaakt om de marinade erin te laten lopen.

 

 

Omdat ik onbekend was met het stuk vlees leek mij een korte marinade wel lekker:

 

  • 150 ml Olijfolie
  • 10 ml Soya olie
  • 15 ml Honing
  • 15 ml Rode wijn azijn
  • 1tl peper
  • 3 knoflook teentjes

 

 

(uit de recepten van Beef en Steak. Een site waar ze online mooi vlees verkopen)

 

 

In een ziplock voor een uurtje.

Niet te lang.

Er moet wel vleessmaak overblijven!

 

 

Uit de zak mooie steaks gesneden.

Wat mij opviel was de enorme zachtheid van het vlees.

 

je ziet dat de marinade alleen op de buitenkant is gaan zitten.

 

Een close-up.

Zeer zacht-mals vlees.

Mooi geaderd

 

Voordat ze op de BBQ gaan nog even met zeezout en peper.

 

We gaan 'm flame-Grillen.

 

Dat wil zeggen; vol open en het vlees boven de hete kolen.

De vlammen slaan er dan snel omheen.

Belangrijk is om het niet te laten verbranden.

Veel draaien dus.

 

 

Omdat ze verschillende dikte's hebben zal het ene stuk langer moeten blijven liggen dan de andere.

 

Dunne stukken lagen er een minuut of 7 op.

 

De dikke 10.

 

 

Dat is een stukje gevoel. Vaak sta ik buiten met mes en vork om even te testen!

 

 

 

7 Stukken waren hier klaar.

Ik had ze nog een minuut of 5 onder de zilverfolie gelegd.

 

De sappen kunnen zich dan door het vlees verdelen.

(zeggen ze maar ik vond erg veel sappen onderin de schaal!)

 

Wat een verrasende smaak.

 

Moeilijk te beschrijven vlees.

Ergens tussen een rib-eye en een ossehaas maar dan met een enorme zachtheid.

 

Het was echt stil aan tafel. Zelfs de dames die vaak een klein stukje vlees eten en de rest aan de mannen gaven hadden 'm op.

 

 

 

Zorg dat ie medium rare is.

Dan komt dit stuk vlees tot z'n recht!

 

De marinade gaf een heerlijke smaak.

Vlees was mooi zichzelf van binnen.

 

 

Maar 1 ding weet ik zeker:

Dit stuk vlees komt weer heel snel op tafel. En dan alleen met peper,zout,knoflook en olijfolie.