Barbecueen

Het hele jaar door

 

 

Home

 

Intro

 

 

Vlees Recepten

 

Kip Gerechten

 

Overige gerechten

 

Bijgerechten

 

Nagerechten

 

Tips en trucs

 

Hulpmiddelen

 

Contact

 

links

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met of zonder paraplu de BBQ aansteken?

 

 

 

 

 

Ezeltje van het spit

 

 

Nou echt niet pap. Ik ga geen Ezel eten hoor.

Ik heb haar gerust gesteld. Een ezeltje is het liesstuk van de koe.

Een vergeten stukje vlees in nederland.

Groot geworden in Californie. Lang verhaal. Zoek maar op in wikipedia.

 

Er lag nog 1 stukje bij de Makro. Meenemen!!

 

Hier werd het Liestukje genoemd.

 

Bekend in de USA als Tri-tip

 

1,5 Kg

 

 

 

 

De kruiden die van oorsprong gebruikt worden is peper, zout en knoflook poeder.

 

Ik had echter meer trek in iets gekruids.

Dus werd het:

 

1 Eetlepel knoflookpoeder

1 theelepel uienpoeder

1 Eetlepel zout

1 eetlepel komijn

1 eetlepel zwarte peper

1 eetlepel koriander poeder

1 eetlepel gerookte mexicaanse peper poeder (kunnen verschilllende zijn als het maar niet te pittig word) (denk aan chipotle, jalepeno, chilie morita, ancho of mulato)

En heb je helemaal niks in huis dan een beetje cayenne poeder.

 

 

 

Het vlees in plakken snijden van 5 tot 7 cm.

 

Let nu goed op dat je plakken met de draad mee snijd.

 

Dit omdat je het vlees bij aansijden op je bord dan tegen de draad snijd wat een malser resultaat geeft.

 

Alle stukken rijkelijk insmeren met je zelf gemixte kruiden.

 

Van elk stuk gesneden vlees maak je een U en rijd je het aan het spit.

 

Je ketel stond al voor te verwarmen op 180 tot 200 graden.

Kooltjes aan één kant!

 

Spit erin en stroom erop!

 

Laat maar lekker draaien...

 

 

(ps. Als je geen spit hebt kan je het ook zo grillen hoor)

 

Beetje rookhout erbij kan geen kwaad. Leuk voor je buren.

 

Op de helft.

 

De bedoeling is om rundvlees rond de 50 a 55 graden te laten garen.

 

Dan moet het eraf.

 

Met de temperatuur op 180 a 200 duurt dat zo'n 40 minuten.

Langer dan verwacht maar ik haalde regelmatig de deksel eraf voor een foto en om het vlees temperatuur te meten.

 

 

 

 

 

 

Bij 52 graden heb ik 'm eraf gehaald.

 

Niet vergeten hitte bestendige handschoenen te gebruiken.

 

Ik heb nu in 1 hand een mooie streep lopen.

 

Laat het even afgedekt liggen onder aluminium folie. (5 minuutjes)

 

En wat vonden we ervan?

 

G E W E L D I G

 

Wat een heerlijk stuk vlees zeg. Mooie zachte smaak wat een perfecte contrast was met de kruidige rub die ik gemaakt had.

 

Het is een kruising tussen jodenhaas en picanha.

De structuur van een biefstuk maar beter van smaak en malser.