Barbecueen

Het hele jaar door

 

Home

 

 

Vlees Recepten

 

Kip Gerechten

 

Overige gerechten

 

Bijgerechten

 

Nagerechten

 

Tips en trucs

 

Hulpmiddelen

 

Contact

 

Links

 

20 December 2010

 

1 Jodenhaas 1

 

Op het BBQ forum kwam ik het woord "jodenhaas" voor het eerst tegen.

 

Ik citeer : " Orthodoxe joden mogen geen vlees van de achterbout eten waaruit de heupspier en de achillespees niet zijn verwijderd. Jacob vocht, zo leert de bijbel, immers met een engel die de heup van de aartsvader ontwrichtte. Sindsdien ligt er een taboe op vlees van achteren.
Vandaar dat slagers voor Joden die zich aan de spijswetten houden en toch een 'biefstukje' willen eten, 'biefstuk'snijden uit de rundervoorvoet.
Deze 'biefstuk' kennen we als Jodenbiefstuk, die word gesneden uit de schouder.

(uit www.jodenhaas.nl)


Het heeft een beetje de vorm van een ossehaas maar dan iets ovaler.

 

Proberen maar!

 

 

 

Ik kocht 1,67 kilo wat in een luchtdichtte zak zat. Bij het opensnijden glibberde er 6 jodenhaasjes uit.

Wat mij opviel is de platte ovale vorm.

 

1 dl Olijfolie

5 Teentjes knoflook

2 theelepels zeezout

1tl zwarte peper

4 tl Gedroogde thijm

 

Lekker in laten trekken voor zo'n 1,5 uur.

 

 

 

M'n ketel stond al op hoog vuur te loeien.

 

250 graden.

 

Het vlees boven de kooltjes lekker laten sissen zo'n 1 minuut.

Draai 'm een kwart voor nog een minuut.

 

Daarna de andere zijde hetzelfde.

 

Hierna even boven de koude zone laten liggen voor zo'n 4 minuten.

Ze zijn dan redelijk rare.

Wil je 'm medium dan laat je 'm nog 3 minuten langer liggen.

 

 

 

Resultaat was verbluffend goed.

 

Aparte smaak, aparte bite....

 

Normaal ben ik nioet zo'n biefstuk BBQ'er maar deze houden we in ons lijstje!