Barbecueen

Het hele jaar door

 

Home

 

 

Vlees Recepten

 

Kip Gerechten

 

Overige gerechten

 

Bijgerechten

 

Nagerechten

 

Tips en trucs

 

Hulpmiddelen

 

Contact

 

Links

 

Beercan Chicken

 

Ik zag 't vaak staan. Leek mij niets bijzonders. Een hele kip op je BBQ. En dat blik bier in z'n achterste...zonde.toch?

 

Maar hoe langer je ermee geconfronteerd wordt hoe nieuwsgieriger je wordt. Toch maar 's maken dan?

 

Hoe kon ik me vergissen. Zo heb je je kip nog nooit gegeten. Zelfs het borststuk is sappig. Als ik het serveer is het even een tijdje stil. Iedereen zit te genieten!

 

 

Bereiding

 

Je hebt nodig:

  • Een hele verse kip ( of twee als je met z'n 4'en bent)
  • Een blik bier (halve liter)
  • Aluminium schaal (of een bierblik houder)
  • Olijfolie
  • Rookhout

 

Ingredienten (doe ik twee kippen mee)

  • 2 eetlepels zeezout
  • 2 eetlepels zwarte peper(gemalen)
  • 4 eetlepels bruine basterd suiker
  • 2 eetlepels knoflook poeder
  • 5 eetlepels mosterd zaadjes. (de helft ervan licht gekneusd in je vijzel)
  • 1 eetlepel uien poeder
  • 1 theelepel cayenne poeder
  • 1 theelepel komijn poeder
  • 1 theelepel koriander poeder
  • 2 theelepels oregano gedroogd.

 

We gaan beginnen:

Maak je kruidenmix door alles bij elkaar te gooien. Vergeet niet de helft van de mosterd zaadjes te kneuzen.

 

 

 

Was de kippen goed schoon met water en droog 'm af met keuken papier. (Let op: maak alles goed schoon wat in aanraking is gekomen met kip)

 

 

Intussen zorg je ervoor dat het blik bier half leeg word. Hoe?.......gewoon opdrinken!

In een ruime schaal leg je de kip(pen) en smeer 'm lekker in met olijfolie . Zowel de buitenkant als de binnenkant van de kip.

 

Daarna strooi je de mix over de kip. Zorg dat alles bedekt is. De beste methode is gewoon met je handen.

 

 

 

Intussen is je blik bier wel half leeg denk ik.......

 

 

Schuif de kip met z'n achterste over het bierblik. Je ziet dat de kip dan op z'n pootjes terecht komt.

 

OF

 

Gebruik de Beercanholder. Een fijne tool die er voor zorgt dat de kip niet omvalt tijdens het draaien in de ketel.

 

 

Laat 'm zo maar even staan...we gaan nu de ketel aansteken.

 

 

Met de firestarter heb je de kooltjes zo oranje/grijs.

Maak in je weber een koude en warme zone.

Voorheen maakte ik aan beide zijde's van de ketel een bergje hete kolen met zo'n weber scheidings rekje doch er ging altijd 1 zijde uit. De laatste keer heb ik gewoon een warme en koude zone gemaakt en dat ging uitstekend.

 

Gooi de weber helemaal open en laat 'm een minuut of 10 heet worden met de deksel erop.

 

 

 

 

Plaats de kip op de aluminium folie en sluit de weber. Zet de onderste luchttoevoer op de helft en je kan nu even rustig aandoen. De temperatuur zakt naar 140 a 150 graden

 

De folie zorgt ervoor dat de luchtstroom alleen via de kolen gaat.

 

Na een kwartiertje kijk je even of alles goed gaat. Draai de kip een kwart anders heb je kans dat één kant te snel gaat. Gooi gelijk een paar stukjes rookhout erbij die je in de bier/wijn/whiskey/cognac hebt geweekt.

 

Elk kwartier even kijken. Gaat het niet te snel of te langzaam. Regel met je onderste schuif de luchttoevoer indien nodig.

 

Gemiddeld is de kip na 75 minuten klaar. Buitenkant is lekker bruin.

 

 

Nu het moeilijkste gedeelte.

Hoe krijgen we die kip eraf?

Doe dit met z'n tweeen. De ene pakt met een BBQ- tang het bierblik beet en de andere tilt de kip omhoog. De kip vasthouden doe je met een zo'n vork met twee punten. Ik steek 'm dwars door de kip.

Als de kip los is dan leg je 'm op een schaal en knipt 'm door tweeen met een wildschaar.

 

Serveer op een groot bord met provence aardappeltjes en groente/salade/pasta naar keuze.

 

En dan is het even stil.........