Barbecueen

Het hele jaar door

 

 

Home

 

Intro

 

 

Vlees Recepten

 

Kip Gerechten

 

Overige gerechten

 

Bijgerechten

 

Nagerechten

 

Tips en trucs

 

Hulpmiddelen

 

Contact

 

links

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met of zonder paraplu de BBQ aansteken?

 

 

 

 

 

 

 

  Short Rib 17-03-2018

 

Oeps....Een Jaar niets gepost.

Alhoewel mijn ketel bijna elke week aanstaat valt het niet mee om iets nieuws te maken.

Maar gelukkig kwam ik een gerecht tegen die ik nog niet gemaakt had.

Proberen dus!

 

Short Rib.

De spare rib maar dan van het rund. Het vlees wat ertussen zit kennen wij hier als klapstuk.

Dat betekend dat je niet binnen 1 uur klaar bent. Het werd uiteindelijk 12 Uur.

 

Mooi stuk gevonden. 3 Kilogram.

 

Aan de achterzijde zit net zoals de spare-rib van het varken een stevig vlies.

Om er voor te zorgen dat de kruiden ook de achterkant van het vlees bereiken moet dat vlies eraf.

 

Dat kan een flinke klus zijn. Soms met een mes of een goed (schone) schroevendraaier eronder drukken. Het vlies kan je dan beetpakken met een stuk keukenpapier (anders glijd het uit je handen) en trek je het eraf.

 

Het breekt regelmatig. Neem je tijd!

 

De bovenzijde van het vlees heeft vaak een dikke harde vetrand.

Dit kan je eraf snijden.

 

Je ziet dat het vlees duidelijk ene flinke vet dooradering heeft

 

 

Deze kruiden heb ik ooit eens in Florida gekocht. Samen met wat weber steak kruiden het vlees goed ingesmeerd met een flinke teug olijf olie.

Het meeste vet en vlies is eraf .

 

Daarna goed met je favoriete rundvlees rub insmeren.

Wees niet te bang. Dit vlees mag best wel een smaakje hebben.

 

 

 

 

's-ochtends om 08.00 uur ging het vlees de ketel . Deze foto was na 1 uur.

 

Belangrijk

 

- Hou de temperatuur constant iets boven de 100 graden. (onder de 110)

 

- Heel af en toen een beetje rookhout erbij. (In de 12 uur dat het duurde 3x een klein handpalmje rookhout stukjes gebruikt.)

 

- Af en toe de kolen bijvullen. Hou dat goed in de gaten.

 

 

Ik moet zaterdag werken dus mijn lieve schatje heeft dat perfect voor elkaar gekregen.

 

 

Toen ik om 17.30 uur thuis kwam gelijk een foto gemaakt van het resultaat.

Het vlees was mooi weggetrokken van het bot en heeft een prachtige donkerbruine kleur.

 

Langzaam de temperatuur omhoog geschroeft naar 150 graden voor de laatste 1,5 uur.

 

 

 

Om 19.30 uur het vlees eraf gehaald. Nog even een klein kwartiertje in de aluminium folie laten rusten. Je weet het he....de sappen verdelen zich dan mooi door het vlees.

 

Het is leuk om het op te dienen. Het doet een beetje flintstone aan. Alsof je een stuk dinosaurus opdient.

 

Het hier doorgesneden stuk vertoont een kleine rookring. Je ziet wel dat het enorm sappig is. Het vet heeft zich mooi door het vlees gemengd.

 

Sappig was het zeker, de kruiden mix was ook geslaagd.

 

We waren met z'n vijven en het was weer even stil. Ze zaten te smullen.

 

Klus geslaagd!!!