Barbecueen

Het hele jaar door

 

Home

 

 

Vlees Recepten

 

Kip Gerechten

 

Overige gerechten

 

Bijgerechten

 

Nagerechten

 

Tips en trucs

 

Hulpmiddelen

 

Contact

 

Links

 

Spare Ribs Classic

 

Op zoek naar z o'n lekkere pittige, zoete, donkere sparerib waar je elke keer wéér een stuk pakt en je niet kan stoppen met kluiven?

Dan moet je deze 's proberen!

 

 

Bereiding

 

 

 

Wat heb je nodig:

  • De spareribs (dit keer 6 stuks)
  • Sparerib houder
  • Insmeer kwast
  • Rookhout

Sparerib houder

 

 

Ingredienten

  • Ketjap ( 150 ml)
  • Olijfolie ( 25 ml)
  • Bruine basterd suiker (2 eetlepels)
  • Honing ( 50 ml)
  • Tomaten puree ( 1 eetlepel )
  • Oestersaus ( 1 eetlepel)
  • 1 theelepel kaneel poeder
  • 1 theelepel koriander poeder
  • 1 theelepel komijnen poeder
  • 1 thee lepel zwarte peper
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 theelepels sambal

 

 

Maak eerst de marinade:(een dag voor het feest)

  • In een flinke koekenpan laat je de oljifolie heet worden.
  • Doe daar de uitperste knoflook bij en roer het er doorheen
  • Daarna kan de ketjap en tomaten puree erbij. Roer dit goed.
  • Als laatste gooi je alles erbij en laat dit al roerend lekker een minuut of 10 pruttelen.

 

Je bent nu de marinade aan het inkoken. Daar word ie lekker dik en plakkerig van.

 

Giet de marinade in een kom/bak waar je makkelijk een kwast in kan zetten.

 

Het vlies

 

 

De spareribs ontdoen van de vlies.

Dat zit aan de binnenzijde (holle kant) van de spare rib.

Met een mes til je het vlies los van de rib waarna je 'm kan pakken en in één keer eraf kan trekken. Dit vergt wel enige kunde. Oefenen dus.

 

Pak het vlies met een keukenpapiertje....anders glibbert ie steeds uit je hand.

 

Doordat het vlies weg is kan de marinade beter via de achterzijde binnen dringen.

 

Pappen en nathouden

 

Smeer met een kwast je spareribs lekker in.

Het mooiste is dat je dat minimaal een halve dag van te voren doet. Dan kan 't lekker intrekken.

 

De marinade een beetje warm maken want dat smeert lekkerder

Leg ze op elkaar en pak ze in met plastic folie of doe ze in een grote schaal die je ook met folie omtrekt.

Leg ze in de ijskast.

 

 

 

De fik erin

 

Je steekt je weber aan met een koude en warme zone.

Laat de weber 10 minuutjes lekker op temperatuur komen(vol open onder en boven)

 

Daarna zet je 'm op 150 Graden!

 

Zet de sparerib houder zoveel mogelijk in de koude zone en zet daar één voor één de spareribs in.

 

Sluit de deksel en zet de onderste regelschuif op de helft.

Gevuld.........deksel dicht !

 

Even dimmen

 

Zak nu maar in je luie stoel met een lekkere rode wijn en een stukje oude parmezaan.

 

Om het kwartier de ribjes omdraaien.......(de voorste naar achteren en de andere aanschuiven als de voorste te snel gaat)

 

 

 

 

 

 

 

Na een half uur kunnen er wel een paar stukjes rookhout bij want dat geeft een smaak die geen enkele marinade voor elkaar krijgt. (niet te zware hout. Appelhout is goed)

 

De buren kunnen nu extra meegenieten van die mooie blauwe walm uit je ketel. Wat kan rook toch lekker zijn.....

 

Na een uur mop je de spareribs nog 's lekker in tijdens het omdraaien. Dit kan je zo vaak doen als je wilt.

 

Bij mij zijn ze altijd gaar na een uur en een kwartier. Wil je het zeker weten? Vlees is gaar als het binnenin een temperatuur heeft van 75 graden.

 

 

Aanvallen!

 

Lekker met een koude pasta salade en koolsla